Ανακαλύψτε την Αθήνα
Για τους λάτρεις του αρχαίου πολιτισμού, αλλά και για εκείνους που θέλουν να απολαύσουν μια υπέροχη βόλτα κάτω από το λαμπερό φως του Αττικού ουρανού, προτείνουμε έναν περίπατο στους ενοποιημένους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας, ένα συναρπαστικό ταξίδι μέσα στο χρόνο.
Μπορείτε να ξεκινήσετε από την οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, κοντά στη στάση του Μετρό «Ακρόπολη»
Περπατώντας στον πλακοστρωμένο πλατύ δρόμο θα έχετε την αίσθηση ότι περνάτε μέσα από την πύλη του χρόνου, σε μια άλλη εποχή.
Στα δεξιά, επιβλητικός ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης με τους κίονες του Παρθενώνα να ξεπροβάλλουν πίσω από τα τείχη:
Ακρόπολη
Σήμα κατατεθέν της αιώνιας πόλης, η Ακρόπολη, του 5ου Π.Χ. αιώνα, καθώς στέκεται υπερήφανα πάνω στον ιερό βράχο, δεσπόζει στο κέντρο της σύγχρονης πόλης, συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο χτες και στο σήμερα. . συνεχής υπενθύμιση του ένδοξου παρελθόντος. Τα σημαντικότερα μνημεία που θα αντικρίσει ο επισκέπτης είναι, τα Προπύλαια, ο Παρθενώνας, το Ερεχθείο και ο ναός της Αθηνάς Νίκης. Ο Παρθενώνας, στο επίκεντρο, αφιερωμένος στην Θεά Αθηνά, την προστάτιδα της αρχαίας πόλης, αποτελεί μοναδική μαρτυρία της δημιουργικότητας της Αθηναϊκής δημοκρατίας στο ύψιστο σημείο της ακμής της.
Νότια Κλιτύς της Ακρόπολης
Υπάρχουν αρκετά μνημεία στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης, τα οποία είχαν κυρίως θρησκευτικό και πολιτιστικό σκοπό. Το Θέατρο του Διονύσου, το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, στη νοτιοδυτική πλευρά του βράχου της Ακρόπολης, που αποκαλύφθηκε με τις ανασκαφές του 1848 και 1857 και με χωρητικότητα 5.000 θέσεις χρησιμοποιείται σήμερα για συναυλίες και για θεατρικές παραστάσεις, το Ασκληπείο, ο Παλαιότερος Ναός του Διονύσου, ο Νεότερος Ναός του Διονύσου, το Μνημείο του Θρασύλλου και η Στοά του Ευμένους.
Αρχαία Αγορά
Η αρχαία αγορά της Αθήνας βρίσκεται βορειοδυτικά της Ακρόπολης και αποτέλεσε το διοικητικό, οικονομικό, εκπαιδευτικό κοινωνικό και φιλοσοφικό κέντρο της πόλης. Ξεκίνησε από την εποχή του Σόλωνα σαν σημείο συγκέντρωσης και σταδιακά άρχισε η ανέγερση κτιρίων και ναών.
Μνημεία της Αρχαίας Αγοράς
Ο Ναός του Ηφαίστου ή το Θησείο, η Στοά του Ελευθερίου Διός, ο τόπος που πιστεύεται ότι σύχναζε ο Σωκράτης, ο Ναός του Απόλλωνα Πατρώου, που χρησιμοποιήθηκε σαν τόπος λατρείας του θεού Απόλλωνα, το Βουλευτήριο: όπου συνεδρίαζαν τα 500 μέλη της Βουλής, το Μητρώο: όπου φυλαγόντουσαν τα αρχεία και τα έγγραφα της Βουλής, το Μνημείο των Επώνυμων Ηρώων, ο Βωμός των 12 Θεών, το Ωδείο του Αγρίππα, η Βασίλειος Στοά, όπου πιθανολογείται ότι είναι ο χώρος όπου έγινε η δίκη του Σωκράτη, ο Θόλος.
Συνεχίζοντας τον περίπατό σας στα δεξιά θα συναντήσετε το Ηρώδειο, κτισμένο το 161 μ.Χ., από τον Τιβέριο Κλαύδιο Αττικό Ηρώδη στην μνήμη της γυναίκας του, όπου σήμερα πραγματοποιούνται σημαντικές παραστάσεις και συναυλίες στη διάρκεια του καλοκαιριού
Συνεχίζοντας και στ’ αριστερά, λίγο πριν το ανηφορικό μονοπάτι, ένα από τα ωραιότερα έργα του αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη, για το Λόφο του Φιλοπάππου, θα βρεθείτε μπροστά στη γραφική εκκλησία του Αγίου Δημητρίου του Λουμπαρδιάρη, του 9ου αιώνα μ.Χ., και στους πρόποδες του μονοπατιού την αποκαλούμενη Φυλακή του Σωκράτη. Αν τολμήσετε την ανάβαση στην κορφή του λόφου, θα βρεθείτε μπροστά στο μνημείο του Γάιου Ιούλιου Αντίοχου Φιλοπάππου, απ’ όπου η θέα είναι εκθαμβωτική.
Κατεβαίνοντας και πάλι στον κεντρικό δρόμο και συνεχίζοντας την πορεία σας, στ’ αριστερά θα αντικρίσετε τους σπηλαιώδεις σχηματισμούς της Κρήνης της Πνύκας και στρίβοντας αριστερά στην οδό Αιγινήτου ανηφορίστε στο λόφο της Πνύκας. Κορυφαίο σημείο το πλάτωμα της Πνύκας που αποτελούσε τόπο συνάθροισης της Εκκλησίας του Δήμου μέχρι και τον 4ο αιώνα π.Χ.
Επιστρέφοντας και πάλι κάτω στον κεντρικό δρόμο θα φθάσετε στην πλατεία του Θησείου, αγαπημένο σήμερα τόπο συνάντησης των νέων, με τραπεζάκια από καφετέριες απλωμένα παντού. Συνεχίζοντας θα συναντήσετε την πλατεία Ασωμάτων με το εκκλησάκι του 11ου αιώνα και την αρχή της οδού Αδριανού με τα πανέμορφα νεοκλασικά της, που στεγάζουν πληθώρα μαγαζιών αλλά και καφετέριες και μεζεδοπωλεία, παραταγμένα να αντικρίζουν τον Ναό του Ηφαίστου.
Προχωρώντας αριστερά, στο πεζοδρομημένο τμήμα της οδού Ερμού, θα προσεγγίσετε σύντομα τον περίβολο του Κεραμεικού. Ο Κεραμεικός είναι γνωστότερος σαν το σημαντικότερο νεκροταφείο της αρχαίας Αθήνας και στην είσοδό του υπάρχει Μουσείο με σημαντικά ευρήματα.
Ο περίπατος ολοκληρώνεται κάπου εδώ και έχετε ήδη πάρει μια σύντομη αλλά περιεκτική γεύση του ένδοξου παρελθόντος αυτής της πόλης. Προς το παρόν μπορείτε να γυρίσετε πίσω στην οδό Αδριανού και να απολαύσετε μοναδικούς μεζέδες σε κάποιο από τα πολλά γραφικά μαγαζάκια της.Δες ένα από τα πιο όμορφα ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας εδώ.